Logo
Logo
Tilbake til oversikt

i Rådhuskvartalet kan du se utstilt dikt av Wislawa Szymborskea, Nobelprisvinner i litteratur fra Polen.

Diktutstilling av Wislawa Szymborska - Livet er den eneste måten

Dato/tid:
Mandag. 4. februar, kl 11:00 - 15:30
Tirsdag. 5. februar, kl 08:00 - 21:00
Onsdag. 6. februar, kl 08:00 - 15:30
Torsdag. 7. februar, kl 08:00 - 21:00
Fredag. 8. februar, kl 08:00 - 15:30

Sted: Rådhuskvartalet, første etasje, utstillingsområdet
Pris: Gratis
Arrangør: Polsk-norsk foreningen Razem=Sammen

Polsk-norsk forening Razem=Sammen inviterer til utstillingen "Livet er den eneste måten" i Rådhuskvartalet, under En by for alle. Her stilles det ut dikt av polske Wislawa Szymborska, som ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1996.

- Polsk-norsk foreningen i Kristiansand heter Razem, som betyr sammen. Det betyr at vi ønsker å bringe norske og polske sammen i Kristiansand, sier initiativtaker Sylwia Balawender.

- I samarbeid med Folkebibliotek i Kristiansand ønsker vi i Razem å bringe polsk kultur litt nærmere til vår venner og naboer i Kristiansand, forteller Sylwia Balawender. - Vi håper at alle skal finne noen gode ord til seg selv i hennes poesi. I nesten hvert dikt minner hun oss på at  livet er den eneste tingen som vi har, og at må vi sette pris på livet. Vi som bor i "byen for alle" må huske på at alle er unike, at alle er gode som de er, sier Balawender.

- I utstillingslokaket i Rådhuskvartalet stiller vi ut poesi av Wislawa Szymborska, sier Sylwia, som inviterer til utstilling som har samme åpningstider som Rådhuskvartalet.

 

Alle tilfeller
av Wislawa Szymborska

"Jeg er den jeg er.
En ufattelig tilfeldighet,
slik alle tilfeldigheter er det.

Jeg kunne hatt
andre forfedre,
og fra et annet rede
kunne jeg ha fløyet ut.
(…)
Jeg kunne ha vært meg selv – men uten evnen til å undre meg,
og dét ville ha betydd
at jeg hadde vært en helt annen.¨

(oversettelse av Ole Michael Selberg)

Velkommen innom utstillingen!

Wisława Szymborska, født 2. juli 1923 i Bnin (nå en del av Kórnik) i Polen, død 1. februar 2012, var en polsk poet, essayist og oversetter av fransk litteratur.

I 1931 flyttet familien hennes til Kraków, der hun bodde hele livet. I mars 1945 publiserte Szymborska sitt første dikt, «Szukam słowa» («Jeg søker ordet») i avisa Dziennik Polski. Fra 1945 til 1948 studerte hun polsk og sosiologi ved Det jagellonske universitet i Kraków. I 1953 begynte hun å arbeide for det litterære magasinet Życie Literackie (Litterært liv), der hun var fram til 1981. På 1980-tallet deltok hun i den polske bevegelsen «samizdat» og skrev under pseudonymet Stanczykówna i Arka og i eksilmagasinet Kultura, som kom ut i Paris. (Wikipedia)

Hun ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1996.